Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ερωτήματα καταναλωτών (2)

Γεια σας, κύριε Παπαποστόλου,

Έχω βρει το blog σας στο internet και, αν είναι δυνατόν, θα ήθελα τη συμβουλή σας.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν ενα φίλτρο αντίστροφης όσμωσης με 4 στάδια φιλτραρίσματος και ημιπερατή μεμβράνη 0,001μm (1nm) αφαιρεί όλα τα άλατα από το νερό και κατά πόσο ωφέλιμο για τον οργανισμό μας είναι να μην έχει καθόλου άλατα στο νερό. Ή μετά την φίλτρανση τελικά μένουν στο νερό κάποια απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία;

Τί διαφορά θα υπήρχε εάν η διάμετρος της μεμβράνης του φίλτρου ήταν 10 φορές μεγαλύτερη;

Έχω ακούσει γνώμες που λένε πως τα απαραίτητα άλατα τα παίρνουμε όχι από το νερό αλλά από τις τροφές (που έχουν πολύ πιο μεγάλες συγκεντρώσεις σε μέταλλα από ό,τι το νερό) και το νερό πρέπει να είναι απόλυτα καθαρό για να μπορεί να αποτοξινώσει τον οργανισμό μας. Δηλαδή το νερό ωφελεί στο να παίρνει από τον οργανισμό μας τις τοξίνες, όχι να φέρνει κάποιες ουσίες μέσα ("Μόνο με τη λήψη καθαρού νερού ο οργανισμός μας είναι σε θέση να αποβάλλει σωστά όλες τις τοξικές ουσίες" Prof. Huchard). Ποιά είναι η γνώμη σας;

Η μέτρηση του νερού στην Αθήνα με το μηχάνημα TDS έδειξε 142 - 162 ppm. Κατά τη γνώμη σας ποιά είναι η ποιότητά του;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Ζωή Μουτεσίδου


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αγαπητή κα Μουτεσίδου,

Σας απαντάω σχετικά με τα ερωτήματά σας ως κάτωθι:

1. Η ημιπερατή μεμβράνη της αντίστροφης όσμωσης 0,001μm αφαιρεί το 98% των στοιχείων που υπάρχουν στο νερό. Η δική μας εταιρία για παράδειγμα (www.aqua-tek.gr) επεμβαίνει - προσθέτει με ένα μετα-φίλτρο άλατα ασβεστίου (Ca) και μαγνησίου (Mg) και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός. Ένα σύστημα με μεμβράνη υπερδιήθησης 0,1μm και όχι 0,001μm που είναι η αντίστροφη όσμωση δεν αντιμετωπίζει νιτρικά, αρσενικό, υδρόθειο και κανένα διαλυμένο άλας στο νερό.

2. Σε γενικές γραμμές έχουν βάση αυτά που λέει ο Prof. Huchard. Τις απαραίτητες ουσίες τις παίρνετε και από τις τροφές.

3. Τα φίλτρα ενεργού άνθρακα αφαιρούν μόνο χλώριο, οργανοχλωριωμένες ενώσεις, βρώμιο και παράγωγά του και φυτοφάρμακα. Δεν αντιμετωπίζουν τα λιπάσματα και τα υπόλόιπα που αναφέρατε. Γενικώς η αντίστροφη όσμωση είναι η τελειότερη μέθοδος καθαρισμού νερού.

4. Η μέτρηση αγωγιμότητας 142-162 ppm είναι φυσιολογική. Ειδικότερα εάν κατοικείτε κεντρικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής (και όχι π.χ. στα Μεσόγεια) οι τιμές κυμαίνονται εκεί γύρω στα 150 ppm. Η ποιότητα του νερού αυτού (που προέρχεται από το Μόρνο) είναι σχετικά καλή, αλλά πάντα μπορείτε να επέμβετε και να παράξετε ένα καλύτερο νερό.

Με λίγα λόγια ένα σύστημα παραγωγής νερού 4 σταδίων (όπως προαναφέρατε) αντίστροφης όσμωσης κάνει άριστη δουλειά. Η αντίστροφη όσμωση είναι η τελειότερη μέθοδος καθαρισμού νερού. Η μεμβράνη RO θα "ρίξει" τις τιμές αγωγιμότητας στα επίπεδα περίπου από 10 έως 70 ppm.

Με εκτίμηση,

Ηλίας Παπαποστόλου MSc

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ημερίδα Χημικών Μηχανικών για την ποιότητα του πόσιμου νερού

Ο Σϋλλογος Χημικών Μηχανικών Μαγνησίας και ο Σύλλογος Χημικών Μηχανικών Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας διοργανώνουν το Σάββατο 28 Μαϊου στις 9:30 το πρωί ημερίδα με θέμα "Ποιότητα πόσιμου νερού, υγρά απόβλητα, αέρια ρύπανση, χαρακτηριστικά - τεχνολογίες και χρηματοδοτικά εργαλεία". Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Valis Resort Hotel στην Αγριά Βόλου

24-5-2011: Εφημερίδα Ταχυδρόμος σελ. 10 αρ. φύλλου 1662

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ερωτήματα καταναλωτών (1)

Κύριε Παπαποστόλου καλησπέρα.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για να βρω λύση σε κάποιο πρόβλημα που έχω με το σύστημα R.O που εγκατέστησα στο σπίτι μου βρήκα το blog σας. Με την ελπίδα ότι θα μπορούσατε να με βοηθήσετε πήρα το θάρρος να σας στείλω αυτό το μήνυμα.
εγκατέστησα ένα σύστημα R.O 6 σταδίων με UV sterilizer πριν δυο περίπου μήνες και πρόσφατα έκανα μια χημική και μια μικροβιολογική ανάλυση του νερού. Η χημική ανάλυση ήταν εντάξει αλλά η μικροβιολογική έδειξε ότι υπάρχουν βακτηρίδια (E.COLI).
Το νερό που φεύγει σαν άχρηστο από το σύστημα R.O. φεύγει από την αποχέτευση της βρύσης της κουζίνας. Στην ίδια αποχέτευση είναι συνδεδεμένη και η αποχέτευση του πλυντηρίου πιάτων. Eχει αυτό κάποια σημασία για την ανεύρεση των βακτηριδίων μέσα στο νερό που βγάζει το σύστημα R.O; Αν ναι τότε υπάρχει τρόπος να το ενώσω στη συγκεκριμένη αποχέτευση χωρίς να υπάρχει επιμόλυνση; Επίσης θα ήθελα αν μπορείτε να μου πείτε αν μπορώ και με ποιο τρόπο να καθαρίσω το σύστημα R.O. από τα βακτηρίδια.

Φιλικά
Παύλος Παπαγεωργίου
Λεμεσός
Κύπρος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αγαπητέ κύριε Παπαγεωργίου,

Καταρχάς το σύστημα επεξεργασίας νερού RO που έχετε προμηθευτεί είναι η καλύτερη μέθοδος παραγωγής πόσιμου νερού και γι' αυτό το καθαρό νερό σας αποθηκεύεται σε δεξαμενή. Λογικά εάν διαθέτετε σύστημα κάτω από τον πάγκο της κουζίνας σας έχετε μία δεξαμενή (συνήθως 8-12 λίτρα) στην οποία το νερό είναι υπό πίεση οπότε δεν τίθεται περίπτωση να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί και βακτηρίδια. Εκεί λοιπόν αποθηκεύεται το ήδη επεξεργασμένο νερό από τα προηγούμενα στάδια φιλτραρίσματος (διήθηση, αποχλωρίωση, αντίστροφη όσμωση, υπερδιήθηση ή λάμπα UV).
Υπάρχει μία περίπτωση, αν και δεν συνηθίζεται (λόγω της πίεσης του νερού που προανέφερα) εάν το νερό στην δεξαμενή μείνει για πολύ καιρό και δεν χρησιμοποιηθεί / ανακυκλωθεί με νέο παραγόμενο νερό, να δημιουργηθούν μικροοργανισμοί (πολύ σπάνιο να γίνει). Τότε βάζουμε την λάμπα UV μετά την δεξαμενή (πριν την έξοδο του νερού στο βρυσάκι) γιατί ο ρόλος της είναι η αποστείρωση πριν την κατανάλωση.
Όμως σε household appliances όπως στην περίπτωσή σας θεωρώ απίθανο να δημιουργούνται μικροοργανισμοί κατά την επεξεργασία του νερού σας δεδομένου ότι ο κατασκευαστής του προϊόντος σας θα έχει προβλέψει την σωστή συνδεσμολογία (είτε λάμπα UV πριν την δεξαμενή -ως τελικό στάδιο επεξεργασίας- είτε μετά).
Πιο πιθανά σενάρια για την ανάπτυξη Ε.Coli θεωρώ ότι είναι τα ακόλουθα:
1. Να έχει καεί η λάμπα UV (και σε περίπτωση που έχουν αναπτυχθεί μικροοργανισμοί να φαίνονται στην μικροβιολογική ανάλυση) οπότε την αντικαθιστάτε
ή

2. Να μην έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες για το δείγμα για τον μικροβιολογικό έλεγχο. Για τον μικροβιολογικό έλεγχο συνήθως τα εργαστήρια μας δίνουν αποστειρωμένα γυάλινα σφραγισμένα μπουκάλια και το δείγμα που τους δίνουμε πρέπει να το δώσουμε για μικροβιολογική ανάλυση εντός 24 ωρών από τη λήψη του. Πιο πολλές πληροφδρίες για το πώς θα πάρετε σωστό δείγμα για μικροβιολογική ανάλυση θα σας δώσει το πιστοποιημένο εργαστήριο.
Όσο για τα θέματα αποχέτευσης - πλυντηρίου πιάτων κλπ που αναπτύξατε δεν τίθεται κανένα θέμα. Ούτως η άλλως το νερό που απορρίπτεται είναι μη πόσιμο.
Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία σας και εύχομαι να σας βοήθησα.

Φιλικά
Ηλίας Παπαποστόλου MSc

Αγαπητέ κύριε Παπαποστόλου,
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την γρήγορη και κατατοπιστική απάντηση σας. Θα αλλάξω την λάμπα UV και την μεμβράνη RO και τα φίλτρα και θα επαναλάβω την μικροβιολογική ανάλυση.
Ενδείκνυται μέσα στα κάνιστρα που περιέχονται τα φίλτρα, η μεμβράνη και η λάμπα UV αφού τα αφαιρέσω να βάλω νερό με ταμπλέτες χλωρίου για να τα αποστειρώσω και μετά να τοποθετήσω καινούργια;

Φιλικά
Παύλος Παπαγεωργίου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αγαπητέ κύριε Παπαγεωργίου,

Καταρχάς έχετε καινούρια συσκευή και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αντικαταστήσετε όλο το σετ των ανταλλακτικών. Μόνο την UV εφόσον έχει καεί. Εκτός και αν δεν κάνει επαφή, οπότε φροντίστε να κάνει επαφή.
Όσον αφορά την μεμβράνη RO (που είναι και το πιο ακριβό ανταλλακτικό) ελέγξτε πρώτα την αγωγιμότητα του νερού που παράγεται (πρέπει να είναι από 50-70 ppm). Λογικά η χημική σας ανάλυση σας έχει ήδη δώσει τιμή για την αγωγιμότητα. Αν η αγωγιμότητα είναι σε αυτά περίπου τα όρια τότε κάνει σωστά τη δουλειά της. Δεν την αλλάζετε.
Αν η αγωγιμότητα δεν είναι σε αυτά τα όρια τότε σημαίνει ότι η μεμβράνη RO που είχε μέσα ο κατασκευαστής ήταν προβληματική οπότε την αλλάζετε. Σημειωτέον ότι αυτές οι μεμβράνες είναι για περίπου 50 GPD (50 gallons per day) και αντέχουν 3 χρόνια. Για κανένα λόγο δεν θα την ξαναπληρώσετε! Θα ζητήσετε δωρεάν ανταλλακτικό.
Δεν ενδείκνυται να κάνετε τίποτα απολύτως με ταμπλέτες χλωρίου κλπ.
Επίσης:
Η μεμβράνη αντίστροφης όσμωσης στις οδηγίες χρήσεις γράφει:
"This reverse osmosis element contains a preservative solution to prevent microbiological growth and freezing which, if ingested, may cause irritation of tha gastrointestinal tract, colic, diarrhea, or other similar symptoms. Therefore discard all the product water for at least one hour of operation before drinking or use in food preparations".

Η δεξαμενή θέλει περίπου μισή ώρα με τρία τέταρτα να γεμίσει με το παραγόμενο, καθαρό νερό. Την αδειάζετε 2 φορές και μετά χρησιμοποιείτε το νερό για πόση στο 3ο γέμισμα.
Σας έστειλα αυτό το μήνυμα μήπως δεν τηρήσατε αυτή τη διαδικασία και πήρατε δείγμα νερού αμέσως μετά την εγκατάσταση του συστήματος. Αυτή η διαδικασία να ξέρετε ότι πρέπει να γίνεται πάντα όταν αλλάζετε την μεμβράνη αντίστροφης όσμωσης. Αν και όπως μου είπατε χρησιμοποιείτε το σύστημα 2 μήνες.
Όπως και να έχει, ήθελα να εξαντλήσω όλες τις πιθανότητες.

Φιλικά
Ηλίας Παπαποστόλου MSc


Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Γιατί είναι τόσο σημαντικό ένα φίλτρο νερού ;

Δεν μπορούμε να είμαστε υγιείς χωρίς να καταναλώνουμε αρκετά ποτήρια νερό την ημέρα. Επιπλέον, ένα φίλτρο νερού είναι ζωτικής σημασίας για την εξάλειψη των τοξικών μετάλλων. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι γερνάμε εξαιρετικά γρήγορα χωρίς αυτό το επίπεδο της επαρκούς ενυδάτωσης.

Δεδομένου ότι στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας καταναλώνουμε και αποβάλλουμε τροφή, η ποσότητα νερού που πίνουμε θα πρέπει να είναι αρκετή για να καθαρίζει ο οργανισμός μας από τις τοξίνες που διαφορετικά θα δημιουργήσουν ταλαιπωρία ή ασθένεια.

Λίγοι άνθρωποι κατανοούν ότι η αφυδάτωση επιβραδύνει ψυχικά και σωματικά τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιούμε ότι ο εγκέφαλος αποτελείται κατά 75% περίπου από νερό και οι μύες κατά 60% περίπου νερό. Έτσι, το νερό είναι το κλειδί για την ψυχική και τη σωματική υγεία.

Είναι γνωστό ότι η κατακράτηση υγρών προέρχεται από την ανεπαρκή λήψη νερού. Με την κατανάλωση αρκετού νερού, σε συνδυασμό με καλή διατροφή, συμβάλλουμε στην αποβολή περιττών κιλών, καθώς ένα αφυδατωμένο σώμα έχει αυξημένο βάρος.

Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού αποτρέπει τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά.

Ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά είναι όλα ήπια τοξικά επειδή η καφεΐνη και το αλκοόλ και το ανθρακικό αναγκάζουν το σώμα να επιδιώξει περισσότερο νερό από ό,τι πρέπει.

Το νερό μειώνει τα επίπεδα της ισταμίνης, η οποία βοηθά στη μείωση των αλλεργικών συμπτωμάτων.
Τέλος το νερό παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στα κύτταρα, απορροφά τους κραδασμούς των αρθρώσεων και προστατεύει τα όργανα και τους ιστούς.

Δυστυχώς το νερό βρύσης (δικτύου) μεταφέρει ορισμένους ρύπους και δεν είναι τόσο ασφαλές προς πόση όπως κάποτε. Χρειάζεται ένα ποιοτικό φίλτρο νερού για πόση και μαγείρεμα για να απομακρύνονται το χλώριο, τα βαρέα μέταλλα, το βενζόλιο, ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και τα βακτηρίδια.

Κατά συνέπεια το καθαρό νερό είναι σημαντικό για την υγεία μα και για την εξωτερική μας εμφάνιση. Η συμβουλή ενός ειδικού στα φίλτρα νερού θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το φίλτρο που θα καλύπτει τις ανάγκες σας.

Ηλίας Παπαποστόλου MSc

10-5-2011: http://www.volospress.gr/?p=3101

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Πόσιμο Νερό: Επιλέξτε Έξυπνα, Σωστά, Υγιεινά!


Γνωρίζατε ότι η αυξημένη πρόσληψη «καθαρού νερού» ενισχύει την πέψη, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, την ενυδάτωση του δέρματος, την αποτοξίνωση και σχεδόν κάθε πτυχή της βελτίωσης της υγείας σας;

Πολλές ασθένειες μπορούν να μετριασθούν με καθαρό υγιεινό νερό. Πονοκέφαλοι, πόνοι στην πλάτη, υπέρταση, αρθρίτιδα, πόνοι, άσθμα, πρωινή αδιαθεσία και ναι, ακόμη και ο λεγόμενος επακόλουθος πονοκέφαλος μέθης (ή αλλιώς “hangover”) μπορεί να βοηθηθεί από την αυξημένη πρόσληψη καθαρού νερού.

Απίστευτο! Μόνο μια μικρή αλλαγή στο νέο οργανικό τρόπο ζωής σας μπορεί να επιφέρει τόσα πολλά υγιεινά πλεονεκτήματα. Αλλά, είναι σίγουρο ότι ήδη γνωρίζετε τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία! Αυτό όμως που όμως σας προβληματίζει είναι τι θα επιλέξετε από τα διαφορετικά είδη νερού που διατίθενται μέχρι σήμερα: νερό δικτύου όπως μας το παρέχει το κράτος, φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο;

Στο εμπόριο οι κατασκευαστές των προϊόντων μπορεί να κάνουν κάτι που να φαίνεται ως όφελος για εσάς. Είτε είναι συνταγογράφηση φαρμάκων, είτε φαγητά ταχείας εστίασης (“fast food”) είτε οτιδήποτε άλλο…

Παρόλα αυτά, δεν μαθαίνουμε πάντοτε για το τι περιέχεται σε αυτά σε πλήρη ανάλυση και λεπτομέρεια όπως γίνεται για το πρώτο αγαθό της φύσης, το νερό. Πρόσφατο παράδειγμα τα συχνά δημοσιεύματα για την ακαταλληλότητα του νερού στο Στεφανοβίκειο. Στη χώρα μας, το κράτος μέσω των Υπηρεσιών του ελέγχει κατά το δυνατό τις εταιρίες εμφιάλωσης και οι εταιρίες ύδρευσης την ποιότητα του νερού δικτύου (το τι προβλέπεται από τους νόμους και πόσο συχνά γίνονται οι έλεγχοι είναι κάτι που θα αναπτυχθεί μελλοντικά).

Ας συγκρίνουμε λοιπόν νερό δικτύου με εμφιαλωμένο νερό:


Νερό δικτύου

Πλεονεκτήματα: Η τιμή και η διαθεσιμότητα

Μειονέκτημα: Τα επίπεδα προσμείξεων από το δίκτυο σωληνώσεων, ή το σύστημα παράδοσης, ή του ίδιου του νερού. Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να υφίσταται σε επίπεδο πόλης ή νομού. Αν το βακτηριακό περιεχόμενο δεν είναι κάτω από τα επίπεδα ελέγχου, τότε η παρατεταμένη συγκέντρωση αυτών των στοιχείων δημιουργεί καταστροφή του ήπατος και των νεφρών. Επίσης, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος της ασθένειας των πνευμόνων και της νόσου του παγκρέατος.

Στη χώρα μας, το χλώριο προστίθεται στο νερό ως απολυμαντικό. Αυτό είναι πλεονέκτημα και μειονέκτημα ταυτόχρονα. Πλεονέκτημα επειδή σκοτώνει τους άγνωστους μικροοργανισμούς. Μειονέκτημα αν αναρωτηθείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας αν πίνετε πόσιμο χλωριωμένο νερό!



Εμφιαλωμένο νερό

Πλεονεκτήματα: Αμελητέες τιμές χαλκού, μολύβδου και άλλων μολυσματικών ουσιών μετάλλων, δεδομένου ότι δεν τρέχει μέσα από ένα γενικό σύστημα υδραυλικών εγκαταστάσεων.

Μειονεκτήματα: Η τιμή, η οποία περιλαμβάνει την εμφιάλωση, τη συσκευασία, την αποστολή, την εμπορία, τη λιανική πώληση, άλλα έξοδα, και τα κέρδη από το ίδιο το μπουκάλι. Το τελευταίο από μόνο του δεν θα ήταν πρόβλημα εφόσον οι εμφιαλωτές χρησιμοποιούσαν ποτήρι, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Το νερό είναι συνήθως συσκευασμένο σε πολυαιθυλένιο terephthalate (PET). Παρόλο που είθισται να ανακυκλώνονται τα πλαστικά μπουκάλια και να χρησιμοποιούνται σε άλλους κλάδους προϊόντων (όπως ίνες ταπητών), στην πραγματικότητα μόνο το 23% ανακυκλώνεται παγκοσμίως…

Επιλέξτε λοιπόν – μετά από καλή έρευνα – ένα σωστό σύστημα φιλτραρισμένου νερού που είναι η καλύτερη από τις δύο επιλογές και σας δίνει την τιμή και τη διαθεσιμότητα ως πλεονέκτημα! Και μην ξεχνάτε: Ουσιαστικά το νερό σας παράγεται λίγο πριν το καταναλώσετε!


Ηλίας Παπαποστόλου MSc
http://technologianerou.blogspot.com

8-5-2011: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ αρ. φύλλου 1650 σελ. 28

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

• 884 εκατομμύρια άτομα δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό (περίπου 1 στους 8 παγκοσμίως)
• 3.575 εκατομμύρια άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από κάποια ασθένεια που σχετίζεται με το νερό
• Η μη πρόσβαση σε καθαρό νερό προκαλεί περισσότερους θανάτους από οποιονδήποτε πόλεμο.
• Ένας που κάνει 5λεπτο ντους, σπαταλά....

περισσότερο νερό απ’ ό,τι καταναλώνει μέσα σε μία ημέρα ένα άτομο στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Υγιεινή
• Μόνο το 62% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση σε ασφαλείς εγκαταστάσεις υγιεινής και τουαλέτας.
• Η απουσία εγκαταστάσεων υγιεινής είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας μολύνσεων και επιδημιών παγκοσμίως.
• 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Από αυτούς, 1,2 δισεκατομμύρια άτομα δεν διαθέτουν σχετικές εγκαταστάσεις.

Παιδιά
• Η διάρροια είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στα παιδιά κάτω των 5 ετών παγκοσμίως.
• Περίπου 1 στους 5 θανάτους παιδιών (περίπου 1,5 εκατομμύρια κάθε χρόνο) οφείλεται στη διάρροια. Σκοτώνει περισσότερα παιδιά απ’ ό,τι το AIDS, η ελονοσία και η ιλαρά μαζί.
• Κάθε 20 δευτερόλεπτα, ένα παιδί πεθαίνει από κάποια ασθένεια που σχετίζεται με την έλλειψη νερού.

Γυναίκες
• Εκατομμύρια γυναίκες ξοδεύουν πολλές ώρες την ημέρα για να συλλέξουν και να κουβαλήσουν νερό από μακρινές και συχνά μολυσμένες πηγές.
• Έρευνα του IRC (International Water and Sanitation Centre) για προγράμματα υγιεινής σε 88 κοινότητες, έδειξε ότι τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί και τρέχουν με την πλήρη συμμετοχή των γυναικών είναι πιο βιώσιμα και αποτελεσματικά από τα υπόλοιπα.

Ασθένειες
• Οι μισές από τις νοσοκομειακές κλίνες παγκοσμίως καταλαμβάνονται από ασθενείς που πάσχουν από κάποια αρρώστια που σχετίζεται με την έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλή αποθέματα νερού ή με ακατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής.
• Περίπου το 10% των θανάτων από ασθένειες παγκοσμίως θα μπορούσε να αποφευχθεί με βελτίωση της παροχής νερού, των εγκαταστάσεων υγιεινής και της διαχείρισης των αποθεμάτων.

Οικονομία
• Περίπου το 50% όλων των προγραμμάτων που σχετίζονται με το νερό, αποτυγχάνει, λιγότερο από 5% έχει προσωρινά αποτελέσματα, ενώ πολύ λιγότερο από το 1% έχει μακροπρόθεσμη διάρκεια.
• Οι επενδύσεις σε ασφαλές πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι κάθε δολάριο που επενδύεται, φέρνει πίσω 3-4 δολάρια, ανάλογα με την περιοχή και την τεχνολογία.
• Περίπου 2 στα 3 άτομα που έχουν ανάγκη από καθαρό πόσιμο νερό, επιβιώνουν με λιγότερα από 2 δολάρια ημερησίως, ενώ 1 στους 3 με λιγότερα από 1 δολάριο.

Περιβάλλον
• Λιγότερο από το 1% των παγκόσμιων αποθεμάτων φρέσκου νερού είναι άμεσα προσβάσιμο για ανθρώπινη χρήση.
• Περίπου το 80% των λυμάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν υφίσταται καμία επεξεργασία, μολύνοντας ποτάμια, λίμνες και παράκτιες περιοχές.
• Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι μέχρι το 2025, 48 χώρες με συνολικό πληθυσμό 2,8 δισεκατομμύρια, θα αντιμετωπίσουν δυσκολία ή έλλειψη σε φρέσκο νερό.
• Η αγροκαλλιέργεια απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό νερού: περίπου το 70% όλων των αποθεμάτων νερού χρησιμοποιείται στην άρδευση.


ΠΗΓΗ: 
http://act-blogers.blogspot.com
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:
http://www.mycitynet.gr/web/article.php?id=2659&cat=3000&subcat=3006&subsubcat=