Ερώτηση:
Ποιό είναι το όριο της σκληρότητος που πρέπει να έχει το νερό που πίνουμε και αν υπερβαίνει το όριο τί συνέπειες μπορεί αυτό να έχει για την υγεία;
Απάντηση:
Η σκληρότητα του πόσιμου νερού εκφράζεται σε ppm (parts per million) CaCO3 (ανθρακικού ασβεστίου) και δεν έχει θεσπιστεί όριο με βάση την ΚΥΑ Υ2/2600 που είναι εν ισχύ. Ένα νερό από 0-70 ppm είναι πολύ μαλακό, 70-150 ppm είναι μαλακό, 150-250 ppm είναι κάπως σκληρό, 250-320 ppm είναι αρκετά σκληρό, 320-420 ppm είναι σκληρό και πάνω από 420 ppm είναι πολύ σκληρό. Κύρια συνέπεια σκληρότητας νερού όταν το καταναλώνουμε για πολλά χρόνια είναι η πέτρα στα νεφρά και ειδικά αν υπάρχει προδιάθεση.
Ηλίας Παπαποστόλου MSc
Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011
Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011
ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΙΛΤΡΑ ΝΕΡΟΥ
Πώς θα βρείτε το σωστό σύστημα καθαρισμού νερού για το σπίτι σας…
Όπως όλες οι εταιρίες ύδρευσης, έτσι και η Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. κάνει ό,τι μπορεί ώστε οι καταναλωτές να χρησιμοποιούν άφοβα το νερό δικτύου τόσο για πόση όσο και για τις υπόλοιπες οικιακές χρήσεις. Όπως είναι φυσικό η προσπάθειά της περιορίζεται κυρίως στη χλωρίωση του νερού για τον έλεγχο της μολύνσεως από παθογόνα μικρόβια. Όμως το νερό μέχρι να φτάσει στη βρύση σας μπορεί να μην είναι τόσο καθαρό όσο θα έπρεπε αφού ταξιδεύει μέσα από ένα απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης. Αν λοιπόν έχετε και εσείς άμεσες ανησυχίες σχετικά με το νερό στο σπίτι σας, ένα ανεξάρτητο πιστοποιημένο φίλτρο είναι μια καλή λύση για την βρύση της κουζίνας σας. Μερικά φίλτρα έχουν στόχο να παράγουν καθαρό νερό, με καλύτερη γεύση, ενώ άλλα εξαλείφουν επιπλέον τους μολυσματικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία σας. Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε το σωστό τύπο φίλτρου για το σπίτι σας.
Μάθετε τι υπάρχει στο νερό σας
Σε πολλές πόλεις, υγιείς ενήλικες μπορούν να πιούν το νερό της βρύσης χωρίς λόγο ανησυχίας. Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ορισμένους ρύπους του νερού της βρύσης. Αν θέλετε να αγοράσετε ένα φίλτρο νερού, το πρώτο βήμα είναι να μάθετε τι ρύπους ενδέχεται να έχετε στο νερό σας. Ζητήστε από την ΔΕΥΑΜΒ (που σας στέλνει τον λογαριασμό στο σπίτι) να σας στείλει την ετήσια έκθεσή της με τα αποτελέσματα της ποιότητας του νερού. Συνιστάται να γνωρίζετε αν η βρύση σας περιέχει μόλυβδο, ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά, είστε έγκυος, ή σκοπεύετε να μείνετε έγκυος, δεδομένου ότι ο μόλυβδος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη ουσία και τα επίπεδά του μπορούν να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από σπίτι σε σπίτι. Μόλις μάθετε τι υπάρχει στο νερό σας, μπορείτε να βρείτε ένα φίλτρο που θα προσανατολίζεται στο να αποβάλει τους ειδικούς ρύπους που ενδέχεται να υπάρχουν.
Ανησυχείτε για το περιβάλλον;
Πείτε όχι στο εμφιαλωμένο νερό επειδή:
1. Είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον: Το πλαστικό των μπουκαλιών ονόματι πολυαιθυλένιο terepthalate (PET) αλλοιώνεται μετά από 400-1000 χρόνια. Ακόμα, πάνω από 80% από αυτά τα μπουκάλια πετώνται στα σκουπίδια αντί να ανακυκλώνονται.
2. Επηρεάζει τους υδάτινους πόρους: Το εμφιαλωμένο νερό «μαζεύεται» από νερό που ρέει φυσικά στην επιφάνεια της γης από έναν υπόγειο σχηματισμό, ως αποτέλεσμα τη μείωση των αποθεμάτων υπογείων υδάτων.
3. Κρυφά κόστη: Χρησιμοποιούνται πάνω από 17εκ. βαρέλια από πετρέλαιο για να δημιουργηθούν πλαστικά μπουκάλια. Αυτή η ποσότητα θα μπορούσε να παράξει ενέργεια για πάνω από 2,5εκ. σπίτια ή να κινήσει 1εκ. αυτοκίνητα το χρόνο. Και αυτό δεν συμπεριλαμβάνει τα απαιτούμενα καύσιμα για να μεταφερθούν τα μπουκάλια! Κυριολεκτικά «πίνουμε πετρέλαιο» στην προσπάθειά μας να βρούμε καθαρό νερό!
Επιλέξτε το σωστό σύστημα καθαρισμού νερού:
Τα οικιακά φίλτρα νερού συνήθως ανήκουν σε μία από τις δύο κατηγορίες:
1. Στο σημείο εισόδου – κεντρική παροχή σπιτιού αμέσως μετά το ρολόι της ΔΕΥΑΜΒ
2. Στο σημείο χρήσης (στις περισσότερες περιπτώσεις στην βρύση της κουζίνας) και χωρίζονται σε φίλτρα πάνω από τον πάγκο (Counter Top filters) ή κάτω από το νεροχύτη (Undersink).
Μερικά φίλτρα χρησιμοποιούν περισσότερα από ένα είδη τεχνολογίας φιλτραρίσματος. Ως γενικό κανόνα, αναζητήστε τα φίλτρα που επισημαίνονται ως NSF / πρότυπο ANSI και που είναι πιστοποιημένα να αφαιρούν τους μολυσματικούς παράγοντες που σας αφορούν στο νερό σας. Ενώ το πρόγραμμα πιστοποίησης NSF δεν είναι άψογο, παρέχει κάποια διαβεβαίωση ότι τουλάχιστον έχουν επαληθευτεί οι ισχυρισμοί του κατασκευαστή. Τα φίλτρα, πιστοποιημένα από το NSF έχουν ελεγχθεί μεμονωμένα, ώστε να αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα ορισμένων ρύπων, υπό καθορισμένες συνθήκες. Εκείνα που πληρούν τις προδιαγραφές ANSI είναι προσανατολισμένα στο να επεξεργάζονται το νερό για την υγεία.
Για πολλούς ανθρώπους, ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα που φέρει NSF Standard πιστοποίησης θα φιλτράρει το μεγαλύτερο μέρος των ρύπων που προκαλούν ανησυχία. Αλλά εάν έχετε υπερ-χλωριωμένο νερό, για παράδειγμα, ένα απλό φίλτρο πάγκου δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις. Η λίστα που ακολουθεί θα σας βοηθήσει χοντρικά να ενημερωθείτε γενικώς για το ποιος τύπος φίλτρου / συστήματος θα λειτουργήσει καλύτερα για εσάς. Όταν θα έχετε μια γενική ιδέα, επισκεφτείτε ιστοσελίδες σοβαρών εταιριών που ασχολούνται με μονάδες επεξεργασίας νερού και έχουν online βάση δεδομένων των προϊόντων τους. Σε κάθε πάντως περίπτωση ενημερωθείτε αναλυτικά από έμπειρο επιστήμονα που θα σας κατευθύνει σωστά.
1. Φίλτρο ενεργού άνθρακα
Πώς λειτουργεί: Θετικά φορτισμένα ιόντα και εξαιρετικά απορροφητικός άνθρακας στο φίλτρο προσελκύει και παγιδεύει πολλές ακαθαρσίες και κυρίως το χλώριο.
Χρησιμοποιείται ως: Φίλτρο βρύσης πάνω από τον πάγκο (Countertop) και κάτω από το νεροχύτη (Undersink).
Αφαιρεί: Κακές γεύσεις και οσμές, συμπεριλαμβανομένου του χλωρίου. Συμπεριλαμβάνονται πιστοποιημένα φίλτρα που επίσης μπορούν να μειώσουν σημαντικά πολλές επικίνδυνες προσμείξεις, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων μετάλλων όπως ο χαλκός, ο μόλυβδος και ο υδράργυρος και υποπροϊόντα απολύμανσης. Επίσης απομακρύνουν παράσιτα όπως το κρυπτοσπορίδιο, φυτοφάρμακα, ραδόνιο και τις πτητικές οργανικές χημικές ουσίες όπως διχλωροβενζόλιο και τριχλωροαιθυλένιο.
Προσοχή: Τα απλά φίλτρα αποχλωρίωσης διαφέρουν από τα φίλτρα που αφαιρούν και τα βαρέα μέταλλα.
2. Αποσκληρυντής ανταλλαγής κατιόντων
Πώς λειτουργεί: "Μαλακώνει" το σκληρό νερό από τα άλατα.
Χρησιμοποιείται: Στην κεντρική παροχή, στο σημείο χρήσης (είσοδος μονάδων – συσκευών). Πιο συνήθης η χρήση του σε επιχειρήσεις για την προστασία συσκευών.
Αφαιρεί: Ασβέστιο και μαγνήσιο, τα οποία αποτελούν τα ορυκτά αποθέματα στις σωληνώσεις και τα εξαρτήματα, καθώς και το βάριο και κάποια άλλα ιόντα που μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους για την υγεία.
Προσοχή: Ο αποσκληρυντής αφαιρεί τα άλατα μαγνησίου (Mg) και ασβεστίου (Ca) μόνο. Σε προβληματικά «μη πόσιμα» νερά δεν κάνει το νερό πόσιμο.
3. Αντίστροφη Όσμωση
Πώς λειτουργεί: Μια ημιπερατή μεμβράνη απομακρύνει τις ακαθαρσίες από το νερό (Σημείωση: Αυτή η τεχνική φιλτραρίσματος απορρίπτει περίπου το 60% του ακάθαρτου νερού κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, όμως όταν συζητάμε για την παραγωγή νερού στο σημείο χρήσης, αυτή μπορεί να θεωρείται αμελητέα). Το παραγόμενο καθαρό νερό αποθηκεύεται σε δεξαμενή.
Χρησιμοποιείται: Πιο συχνά κάτω από το νεροχύτη (Undersink) αλλά υπάρχουν και μικρές οικιακές μονάδες που τοποθετούνται και πάνω από τον πάγκο της κουζίνας. Συχνά συνδυάζεται και με ένα φίλτρο άνθρακα ή μία λάμπα UV για καλύτερη απολύμανση.
Αφαιρεί: Την πλειονότητα των ρυπαντών συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων παρασίτων όπως το Κρυπτοσπορίδιο. Επίσης τα βαρέα μέταλλα, όπως κάδμιο, χαλκός, μόλυβδος, υδράργυρος, χρώμιο. Και άλλους ρύπους, όπως το αρσενικό, το βάριο, νιτρικά / νιτρώδη, υπερ-χλωριωμένα νερά και το σελήνιο.
Προσοχή: Η αντίστροφη όσμωση είναι η τελειότερη μορφή καθαρισμού του νερού. Είναι απαραίτητη η σωστή και τακτική συντήρηση των προ-φίλτρων γιατί διαφορετικά καταστρέφεται η μεμβράνη. Αφαιρεί και τα άλατα.
4. Υπεριώδης Απολύμανση
Πώς λειτουργεί: Το υπεριώδες φως σκοτώνει τα βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς.
Χρησιμοποιείται: Σε μονάδες κάτω από το νεροχύτη (Undersink), αλλά υπάρχουν και μικρές οικιακές μονάδες που τοποθετούνται και πάνω από τον πάγκο της κουζίνας. Συχνά συνδυάζεται και με ένα φίλτρο άνθρακα και φίλτρο διήθησης.
Αφαιρεί: Τα βακτηρίδια και τα παράσιτα, και προστατεύει από επιβλαβή βακτήρια και ιούς (π.χ. κρυπτοσπορίδιο).
Προσοχή: Μία λάμπα UV τοποθετείται ως τελικό στάδιο επεξεργασίας. Έχουν προηγηθεί στάδια όπως διήθηση και αποχλωρίωση. Από μόνη της δεν καθαρίζει το νερό. Απολυμαίνει το ήδη καθαρισμένο νερό στην περίπτωση που αναπτυχθούν μικροοργανισμοί.
Διατηρήστε σωστά το σύστημα καθαρισμού νερού
Ένα σύστημα επεξεργασίας νερού θα σας δώσει καλές επιδόσεις μακροπρόθεσμα εφόσον έχει λάβει τακτική συντήρηση. Όσο δημιουργούνται και αυξάνονται οι προσμείξεις μέσα στο νερό, όχι μόνο θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να κάνει το νερό σας ακόμη χειρότερο, αρχίζοντας να απελευθερώνει τα επιβλαβή βακτηρίδια ή χημικές ουσίες πίσω στο φιλτραρισμένο νερό σας. Για να διατηρήσετε τη σωστή λειτουργία του φίλτρου σας, ακολουθήστε τις οδηγίες συντήρησης του κατασκευαστή. Μερικά φίλτρα απαιτούν μόνο μια απλή αλλαγή κελύφους, ενώ άλλα συντηρούνται καλύτερα από έναν πιστοποιημένο επαγγελματία. Οι καλές εταιρίες φίλτρων προσφέρουν συμβάσεις συντήρησης και υπηρεσιών για τα προϊόντα τους. Πριν αγοράσετε οποιοδήποτε σύστημα επεξεργασίας νερού, συγκρίνετε όχι μόνο τις τιμές των φίλτρων, αλλά και τις δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης για τις διάφορες μονάδες. Για να βρείτε έναν σοβαρό επαγγελματία στην περιοχή σας, απευθυνθείτε σε επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό με τεχνογνωσία στα θέματα νερού και κάντε την έρευνά σας στο διαδίκτυο μέσω του λήμματος «Τεχνολογία Πόσιμου Νερού».
Ηλίας Παπαποστόλου MSc
http://technologianerou.blogspot.com
elias@pmsgroup.gr
8-6-2011: http://www.mycitynet.gr/web/article.php?id=3118&cat=3000&subcat=3006&subsubcat=
22-7-2011: http://gpnews.gr/arthra/apoklistika/1081-2011-07-22-10-42-14
Όπως όλες οι εταιρίες ύδρευσης, έτσι και η Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. κάνει ό,τι μπορεί ώστε οι καταναλωτές να χρησιμοποιούν άφοβα το νερό δικτύου τόσο για πόση όσο και για τις υπόλοιπες οικιακές χρήσεις. Όπως είναι φυσικό η προσπάθειά της περιορίζεται κυρίως στη χλωρίωση του νερού για τον έλεγχο της μολύνσεως από παθογόνα μικρόβια. Όμως το νερό μέχρι να φτάσει στη βρύση σας μπορεί να μην είναι τόσο καθαρό όσο θα έπρεπε αφού ταξιδεύει μέσα από ένα απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης. Αν λοιπόν έχετε και εσείς άμεσες ανησυχίες σχετικά με το νερό στο σπίτι σας, ένα ανεξάρτητο πιστοποιημένο φίλτρο είναι μια καλή λύση για την βρύση της κουζίνας σας. Μερικά φίλτρα έχουν στόχο να παράγουν καθαρό νερό, με καλύτερη γεύση, ενώ άλλα εξαλείφουν επιπλέον τους μολυσματικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία σας. Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε το σωστό τύπο φίλτρου για το σπίτι σας.
Μάθετε τι υπάρχει στο νερό σας
Σε πολλές πόλεις, υγιείς ενήλικες μπορούν να πιούν το νερό της βρύσης χωρίς λόγο ανησυχίας. Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ορισμένους ρύπους του νερού της βρύσης. Αν θέλετε να αγοράσετε ένα φίλτρο νερού, το πρώτο βήμα είναι να μάθετε τι ρύπους ενδέχεται να έχετε στο νερό σας. Ζητήστε από την ΔΕΥΑΜΒ (που σας στέλνει τον λογαριασμό στο σπίτι) να σας στείλει την ετήσια έκθεσή της με τα αποτελέσματα της ποιότητας του νερού. Συνιστάται να γνωρίζετε αν η βρύση σας περιέχει μόλυβδο, ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά, είστε έγκυος, ή σκοπεύετε να μείνετε έγκυος, δεδομένου ότι ο μόλυβδος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη ουσία και τα επίπεδά του μπορούν να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από σπίτι σε σπίτι. Μόλις μάθετε τι υπάρχει στο νερό σας, μπορείτε να βρείτε ένα φίλτρο που θα προσανατολίζεται στο να αποβάλει τους ειδικούς ρύπους που ενδέχεται να υπάρχουν.
Ανησυχείτε για το περιβάλλον;
Πείτε όχι στο εμφιαλωμένο νερό επειδή:
1. Είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον: Το πλαστικό των μπουκαλιών ονόματι πολυαιθυλένιο terepthalate (PET) αλλοιώνεται μετά από 400-1000 χρόνια. Ακόμα, πάνω από 80% από αυτά τα μπουκάλια πετώνται στα σκουπίδια αντί να ανακυκλώνονται.
2. Επηρεάζει τους υδάτινους πόρους: Το εμφιαλωμένο νερό «μαζεύεται» από νερό που ρέει φυσικά στην επιφάνεια της γης από έναν υπόγειο σχηματισμό, ως αποτέλεσμα τη μείωση των αποθεμάτων υπογείων υδάτων.
3. Κρυφά κόστη: Χρησιμοποιούνται πάνω από 17εκ. βαρέλια από πετρέλαιο για να δημιουργηθούν πλαστικά μπουκάλια. Αυτή η ποσότητα θα μπορούσε να παράξει ενέργεια για πάνω από 2,5εκ. σπίτια ή να κινήσει 1εκ. αυτοκίνητα το χρόνο. Και αυτό δεν συμπεριλαμβάνει τα απαιτούμενα καύσιμα για να μεταφερθούν τα μπουκάλια! Κυριολεκτικά «πίνουμε πετρέλαιο» στην προσπάθειά μας να βρούμε καθαρό νερό!
Επιλέξτε το σωστό σύστημα καθαρισμού νερού:
Τα οικιακά φίλτρα νερού συνήθως ανήκουν σε μία από τις δύο κατηγορίες:
1. Στο σημείο εισόδου – κεντρική παροχή σπιτιού αμέσως μετά το ρολόι της ΔΕΥΑΜΒ
2. Στο σημείο χρήσης (στις περισσότερες περιπτώσεις στην βρύση της κουζίνας) και χωρίζονται σε φίλτρα πάνω από τον πάγκο (Counter Top filters) ή κάτω από το νεροχύτη (Undersink).
Μερικά φίλτρα χρησιμοποιούν περισσότερα από ένα είδη τεχνολογίας φιλτραρίσματος. Ως γενικό κανόνα, αναζητήστε τα φίλτρα που επισημαίνονται ως NSF / πρότυπο ANSI και που είναι πιστοποιημένα να αφαιρούν τους μολυσματικούς παράγοντες που σας αφορούν στο νερό σας. Ενώ το πρόγραμμα πιστοποίησης NSF δεν είναι άψογο, παρέχει κάποια διαβεβαίωση ότι τουλάχιστον έχουν επαληθευτεί οι ισχυρισμοί του κατασκευαστή. Τα φίλτρα, πιστοποιημένα από το NSF έχουν ελεγχθεί μεμονωμένα, ώστε να αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα ορισμένων ρύπων, υπό καθορισμένες συνθήκες. Εκείνα που πληρούν τις προδιαγραφές ANSI είναι προσανατολισμένα στο να επεξεργάζονται το νερό για την υγεία.
Για πολλούς ανθρώπους, ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα που φέρει NSF Standard πιστοποίησης θα φιλτράρει το μεγαλύτερο μέρος των ρύπων που προκαλούν ανησυχία. Αλλά εάν έχετε υπερ-χλωριωμένο νερό, για παράδειγμα, ένα απλό φίλτρο πάγκου δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις. Η λίστα που ακολουθεί θα σας βοηθήσει χοντρικά να ενημερωθείτε γενικώς για το ποιος τύπος φίλτρου / συστήματος θα λειτουργήσει καλύτερα για εσάς. Όταν θα έχετε μια γενική ιδέα, επισκεφτείτε ιστοσελίδες σοβαρών εταιριών που ασχολούνται με μονάδες επεξεργασίας νερού και έχουν online βάση δεδομένων των προϊόντων τους. Σε κάθε πάντως περίπτωση ενημερωθείτε αναλυτικά από έμπειρο επιστήμονα που θα σας κατευθύνει σωστά.
1. Φίλτρο ενεργού άνθρακα
Πώς λειτουργεί: Θετικά φορτισμένα ιόντα και εξαιρετικά απορροφητικός άνθρακας στο φίλτρο προσελκύει και παγιδεύει πολλές ακαθαρσίες και κυρίως το χλώριο.
Χρησιμοποιείται ως: Φίλτρο βρύσης πάνω από τον πάγκο (Countertop) και κάτω από το νεροχύτη (Undersink).
Αφαιρεί: Κακές γεύσεις και οσμές, συμπεριλαμβανομένου του χλωρίου. Συμπεριλαμβάνονται πιστοποιημένα φίλτρα που επίσης μπορούν να μειώσουν σημαντικά πολλές επικίνδυνες προσμείξεις, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων μετάλλων όπως ο χαλκός, ο μόλυβδος και ο υδράργυρος και υποπροϊόντα απολύμανσης. Επίσης απομακρύνουν παράσιτα όπως το κρυπτοσπορίδιο, φυτοφάρμακα, ραδόνιο και τις πτητικές οργανικές χημικές ουσίες όπως διχλωροβενζόλιο και τριχλωροαιθυλένιο.
Προσοχή: Τα απλά φίλτρα αποχλωρίωσης διαφέρουν από τα φίλτρα που αφαιρούν και τα βαρέα μέταλλα.
2. Αποσκληρυντής ανταλλαγής κατιόντων
Πώς λειτουργεί: "Μαλακώνει" το σκληρό νερό από τα άλατα.
Χρησιμοποιείται: Στην κεντρική παροχή, στο σημείο χρήσης (είσοδος μονάδων – συσκευών). Πιο συνήθης η χρήση του σε επιχειρήσεις για την προστασία συσκευών.
Αφαιρεί: Ασβέστιο και μαγνήσιο, τα οποία αποτελούν τα ορυκτά αποθέματα στις σωληνώσεις και τα εξαρτήματα, καθώς και το βάριο και κάποια άλλα ιόντα που μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους για την υγεία.
Προσοχή: Ο αποσκληρυντής αφαιρεί τα άλατα μαγνησίου (Mg) και ασβεστίου (Ca) μόνο. Σε προβληματικά «μη πόσιμα» νερά δεν κάνει το νερό πόσιμο.
3. Αντίστροφη Όσμωση
Πώς λειτουργεί: Μια ημιπερατή μεμβράνη απομακρύνει τις ακαθαρσίες από το νερό (Σημείωση: Αυτή η τεχνική φιλτραρίσματος απορρίπτει περίπου το 60% του ακάθαρτου νερού κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, όμως όταν συζητάμε για την παραγωγή νερού στο σημείο χρήσης, αυτή μπορεί να θεωρείται αμελητέα). Το παραγόμενο καθαρό νερό αποθηκεύεται σε δεξαμενή.
Χρησιμοποιείται: Πιο συχνά κάτω από το νεροχύτη (Undersink) αλλά υπάρχουν και μικρές οικιακές μονάδες που τοποθετούνται και πάνω από τον πάγκο της κουζίνας. Συχνά συνδυάζεται και με ένα φίλτρο άνθρακα ή μία λάμπα UV για καλύτερη απολύμανση.
Αφαιρεί: Την πλειονότητα των ρυπαντών συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων παρασίτων όπως το Κρυπτοσπορίδιο. Επίσης τα βαρέα μέταλλα, όπως κάδμιο, χαλκός, μόλυβδος, υδράργυρος, χρώμιο. Και άλλους ρύπους, όπως το αρσενικό, το βάριο, νιτρικά / νιτρώδη, υπερ-χλωριωμένα νερά και το σελήνιο.
Προσοχή: Η αντίστροφη όσμωση είναι η τελειότερη μορφή καθαρισμού του νερού. Είναι απαραίτητη η σωστή και τακτική συντήρηση των προ-φίλτρων γιατί διαφορετικά καταστρέφεται η μεμβράνη. Αφαιρεί και τα άλατα.
4. Υπεριώδης Απολύμανση
Πώς λειτουργεί: Το υπεριώδες φως σκοτώνει τα βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς.
Χρησιμοποιείται: Σε μονάδες κάτω από το νεροχύτη (Undersink), αλλά υπάρχουν και μικρές οικιακές μονάδες που τοποθετούνται και πάνω από τον πάγκο της κουζίνας. Συχνά συνδυάζεται και με ένα φίλτρο άνθρακα και φίλτρο διήθησης.
Αφαιρεί: Τα βακτηρίδια και τα παράσιτα, και προστατεύει από επιβλαβή βακτήρια και ιούς (π.χ. κρυπτοσπορίδιο).
Προσοχή: Μία λάμπα UV τοποθετείται ως τελικό στάδιο επεξεργασίας. Έχουν προηγηθεί στάδια όπως διήθηση και αποχλωρίωση. Από μόνη της δεν καθαρίζει το νερό. Απολυμαίνει το ήδη καθαρισμένο νερό στην περίπτωση που αναπτυχθούν μικροοργανισμοί.
Διατηρήστε σωστά το σύστημα καθαρισμού νερού
Ένα σύστημα επεξεργασίας νερού θα σας δώσει καλές επιδόσεις μακροπρόθεσμα εφόσον έχει λάβει τακτική συντήρηση. Όσο δημιουργούνται και αυξάνονται οι προσμείξεις μέσα στο νερό, όχι μόνο θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να κάνει το νερό σας ακόμη χειρότερο, αρχίζοντας να απελευθερώνει τα επιβλαβή βακτηρίδια ή χημικές ουσίες πίσω στο φιλτραρισμένο νερό σας. Για να διατηρήσετε τη σωστή λειτουργία του φίλτρου σας, ακολουθήστε τις οδηγίες συντήρησης του κατασκευαστή. Μερικά φίλτρα απαιτούν μόνο μια απλή αλλαγή κελύφους, ενώ άλλα συντηρούνται καλύτερα από έναν πιστοποιημένο επαγγελματία. Οι καλές εταιρίες φίλτρων προσφέρουν συμβάσεις συντήρησης και υπηρεσιών για τα προϊόντα τους. Πριν αγοράσετε οποιοδήποτε σύστημα επεξεργασίας νερού, συγκρίνετε όχι μόνο τις τιμές των φίλτρων, αλλά και τις δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης για τις διάφορες μονάδες. Για να βρείτε έναν σοβαρό επαγγελματία στην περιοχή σας, απευθυνθείτε σε επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό με τεχνογνωσία στα θέματα νερού και κάντε την έρευνά σας στο διαδίκτυο μέσω του λήμματος «Τεχνολογία Πόσιμου Νερού».
Ηλίας Παπαποστόλου MSc
http://technologianerou.blogspot.com
elias@pmsgroup.gr
8-6-2011: http://www.mycitynet.gr/web/article.php?id=3118&cat=3000&subcat=3006&subsubcat=
22-7-2011: http://gpnews.gr/arthra/apoklistika/1081-2011-07-22-10-42-14
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)