Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ερωτήματα καταναλωτών (2)

Γεια σας, κύριε Παπαποστόλου,

Έχω βρει το blog σας στο internet και, αν είναι δυνατόν, θα ήθελα τη συμβουλή σας.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν ενα φίλτρο αντίστροφης όσμωσης με 4 στάδια φιλτραρίσματος και ημιπερατή μεμβράνη 0,001μm (1nm) αφαιρεί όλα τα άλατα από το νερό και κατά πόσο ωφέλιμο για τον οργανισμό μας είναι να μην έχει καθόλου άλατα στο νερό. Ή μετά την φίλτρανση τελικά μένουν στο νερό κάποια απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία;

Τί διαφορά θα υπήρχε εάν η διάμετρος της μεμβράνης του φίλτρου ήταν 10 φορές μεγαλύτερη;

Έχω ακούσει γνώμες που λένε πως τα απαραίτητα άλατα τα παίρνουμε όχι από το νερό αλλά από τις τροφές (που έχουν πολύ πιο μεγάλες συγκεντρώσεις σε μέταλλα από ό,τι το νερό) και το νερό πρέπει να είναι απόλυτα καθαρό για να μπορεί να αποτοξινώσει τον οργανισμό μας. Δηλαδή το νερό ωφελεί στο να παίρνει από τον οργανισμό μας τις τοξίνες, όχι να φέρνει κάποιες ουσίες μέσα ("Μόνο με τη λήψη καθαρού νερού ο οργανισμός μας είναι σε θέση να αποβάλλει σωστά όλες τις τοξικές ουσίες" Prof. Huchard). Ποιά είναι η γνώμη σας;

Η μέτρηση του νερού στην Αθήνα με το μηχάνημα TDS έδειξε 142 - 162 ppm. Κατά τη γνώμη σας ποιά είναι η ποιότητά του;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Ζωή Μουτεσίδου


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αγαπητή κα Μουτεσίδου,

Σας απαντάω σχετικά με τα ερωτήματά σας ως κάτωθι:

1. Η ημιπερατή μεμβράνη της αντίστροφης όσμωσης 0,001μm αφαιρεί το 98% των στοιχείων που υπάρχουν στο νερό. Η δική μας εταιρία για παράδειγμα (www.aqua-tek.gr) επεμβαίνει - προσθέτει με ένα μετα-φίλτρο άλατα ασβεστίου (Ca) και μαγνησίου (Mg) και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός. Ένα σύστημα με μεμβράνη υπερδιήθησης 0,1μm και όχι 0,001μm που είναι η αντίστροφη όσμωση δεν αντιμετωπίζει νιτρικά, αρσενικό, υδρόθειο και κανένα διαλυμένο άλας στο νερό.

2. Σε γενικές γραμμές έχουν βάση αυτά που λέει ο Prof. Huchard. Τις απαραίτητες ουσίες τις παίρνετε και από τις τροφές.

3. Τα φίλτρα ενεργού άνθρακα αφαιρούν μόνο χλώριο, οργανοχλωριωμένες ενώσεις, βρώμιο και παράγωγά του και φυτοφάρμακα. Δεν αντιμετωπίζουν τα λιπάσματα και τα υπόλόιπα που αναφέρατε. Γενικώς η αντίστροφη όσμωση είναι η τελειότερη μέθοδος καθαρισμού νερού.

4. Η μέτρηση αγωγιμότητας 142-162 ppm είναι φυσιολογική. Ειδικότερα εάν κατοικείτε κεντρικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής (και όχι π.χ. στα Μεσόγεια) οι τιμές κυμαίνονται εκεί γύρω στα 150 ppm. Η ποιότητα του νερού αυτού (που προέρχεται από το Μόρνο) είναι σχετικά καλή, αλλά πάντα μπορείτε να επέμβετε και να παράξετε ένα καλύτερο νερό.

Με λίγα λόγια ένα σύστημα παραγωγής νερού 4 σταδίων (όπως προαναφέρατε) αντίστροφης όσμωσης κάνει άριστη δουλειά. Η αντίστροφη όσμωση είναι η τελειότερη μέθοδος καθαρισμού νερού. Η μεμβράνη RO θα "ρίξει" τις τιμές αγωγιμότητας στα επίπεδα περίπου από 10 έως 70 ppm.

Με εκτίμηση,

Ηλίας Παπαποστόλου MSc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου