"Λανθάνουσα ήπια αφυδάτωση", μια πολύ συνηθισμένη, αλλά βλαβερή κατάσταση για τον οργανισμό μας. (Κίνδυνοι και πρόληψη)
Ο ανθρώπινος οργανισμός, εάν δεν πίνουμε συχνά νερό, παθαίνει εύκολα αφυδάτωση. Απώλεια νερού από 0,8 έως 2,0% του σωματικού μας βάρους χαρακτηρίζεται σαν ήπια αφυδάτωση και, όταν δεν γίνεται εμφανής, είναι λανθάνουσα. Το ότι δεν συνειδητοποιούμε δεν σημαίνει ότι δεν είναι βλαβερή και σοβαρή, γιατί είναι υπεύθυνη για την μείωση των λειτουργικών ικανοτήτων του οργανισμού, με συνέπειες δυσκοιλιότητας, ζαλάδες, πονοκεφάλους, κόπωση και δυσθυμία, δυσλειτουργία των νεφρών, νεφρολιθίαση και βλάβες στα αγγεία και την καρδιά, αφού προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου, τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης στο αίμα.
Νεφρά και λοιμώξεις
Επιπλέον, το άφθονο νερό είναι η βάση για την υγεία και σωστή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Το 10%, περίπου, του πληθυσμού παρουσιάζει νεφρολιθίαση (πέτρες στα νεφρά). Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση ευνοεί την δημιουργία σκληρών κρυστάλλων και λίθων στα νεφρά, γι' αυτό είναι ανάγκη να πίνουμε άφθονο, καθαρό νερό. Επίσης, όταν πίνουμε άφθονο νερό μειώνουμε τον κίνδυνο για ουρολοίμωξη. Όμοια, όσοι παρουσιάζουν αυξημένο ουρικό οξύ, πρέπει να πίνουν άφθονο νερό που βοηθάει στην απομάκρυνση των κρυστάλλων μέσα από τα νεφρά.
Ενήλικες και βρέφη
Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και τα μικρά παιδιά πολύ συχνά, παθαίνουν αφυδάτωση. Για τον λόγο αυτό πρέπει να τους ενθαρρύνουμε να πίνουν συχνά νερό. Τα παιδιά, πολλές φορές απασχολημένα με το παιχνίδι ή την άσκηση, δεν αντιλαμβάνονται το σοβαρό αυτό πρόβλημα και είναι καθήκον των γονιών και των δασκάλων να τα παροτρύνουν να πιούν νερό.
Και οι ενήλικες παρουσιάζουν συχνά, στο χώρο δουλειάς, φαινόμενα αφυδάτωσης, γιατί, καθώς είναι απασχολημένοι με διάφορα προβλήματα, παραλείπουν να πιούν ένα ποτήρι νερό. Είναι σημαντικό στους χώρους δουλειάς, γραφεία, εργαστήρια, σχολεία και αλλού, να υπάρχει συνεχώς και σε εμφανές σημείο άφθονο δροσερό νερό, για να παρασύρει και να ενθαρρύνει την κατανάλωσή του.
…αφυδάτωση και βλάβες…
Πιο προχωρημένη αφυδάτωση, πάνω από το 2% του σωματικού βάρους, οδηγεί σε σοβαρές δυσλειτουργίες και βλάβες, καθώς και σε φαινόμενα σύγχυσης, που συνιστούν επικίνδυνες καταστάσεις. Υπάρχει μια απλή εξήγηση για την έκταση που έχει σήμερα η αφυδάτωση σε όλες, σχεδόν τις ηλικίες. Αυτή είναι η ποιότητα του νερού, δηλαδή η οσμή του δικτύου (συνήθως χλώριο, και όχι μόνο) και η γεύση. Οι ίδιοι άνθρωποι, που δεν πίνουν νερό από τη βρύση, μόλις βρεθούν σε γάργαρη πηγή και κρυστάλλινο νερό πίνουν ασταμάτητα.
Οσμή και γεύση
Η κυριότερη αιτία που δεν πίνουμε άφθονο νερό είναι η οσμή και η γεύση του νερού του δικτύου. Αυτή κινητοποιεί τον αυτοματισμό της άρνησης να πιούμε νερό (οσμή χλωρίου ή άλλη οσμή). Αυτή η συμπεριφορά είναι απόλυτα φυσική και την συναντάμε και σε όλο το ζωικό βασίλειο. Πολλά πλάσματα σε όλο το τον πλανήτη, από το Ελάφι έως το Άλογο, δεν πίνουν βρώμικο νερό, αλλά προτιμούν τον θάνατο από δίψα. Είναι αυτόματος ο μηχανισμός προστασίας: Άρνηση απέναντι στο μολυσμένο νερό.
Συνεπώς η ελαφρά, ήπια, λανθάνουσα αφυδάτωση δεν είναι καθόλου αθώα και καθόλου ακίνδυνη για την υγεία και την ομορφιά, αντιθέτως είναι υπεύθυνη για πάρα πολλά προβλήματα.
Για την αποφυγή της αφυδάτωσης η καλύτερη λύση είναι να εγκαταστήσουμε μια πηγή (σύστημα επεξεργασίας νερού ή κοινώς φίλτρο νερού) "άριστου, πεντακάθαρου νερού" μέσα στο σπίτι μας ή στο γραφείο και όλοι θα πίνουν άφθονο νερό.
20-1-2011: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ αρ. φύλλου 1563 σελ. 18
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου