Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Ρύπανση από εξασθενές χρώμιο στις περιοχές Αρμενίου, Κιλελέρ και Στεφανοβικείου

Ανησυχία για τη διάχυση της ρύπανσης από βαρέα μέταλλα προκαλούν τα ευρήματα ολικού και εξασθενούς χρωμίου που εντοπίστηκαν στη νότια Θεσσαλία και συγκεκριμένα στις περιοχές Αρμενίου, Κιλελέρ και Στεφανοβικείου.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων κρίνονται στατιστικώς σημαντικά, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι η επιβάρυνση των υπόγειων υδάτων δεν αφορά περιστασιακό ή εποχιακό γεγονός αλλά έχει περισσότερο μόνιμο χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι αυξημένες τιμές χρωμίου φαίνεται να οφείλονται στην έκπλυση ψεκαστικών μηχανημάτων και στην απόρριψη παρασκευασμάτων και συσκευασιών αγροτικών φαρμάκων, ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί και επιβάρυνση λόγω βιομηχανικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Τα στοιχεία κατέθεσε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής η ειδική γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη, επισημαίνοντας ότι στην περιοχή έχουν ανιχνευτεί συγκεντρώσεις που ξεπερνούν θεσμοθετημένα ή επιστημονικώς παραδεκτά όρια αλλά και αυξημένες τιμές νιτρικών καταλοίπων και άλλων μετάλλων.

Λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καρτάλης αποφάσισε την πραγματοποίηση νέας συνεδρίασης, με τη συμμετοχή της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων – ΥΠΕΚΑ, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Στερεάς Ελλάδος – Θεσσαλίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ώστε να κατατεθούν οι προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος και να γίνει ενημέρωση για την πρόοδο των ενεργειών που έχουν ήδη δρομολογήσει.

Στη συνεδρίαση προβλέπεται να κληθούν και οι τοπικές αρχές των Δήμων Κιλελέρ και Ρήγα Φεραίου.
Από volos reporter

ΠΗΓΗ: 26-11-2011: www.karlanews.com/?p=6815#more-6815

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου