Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Πόσιμο Νερό: Επιλέξτε Έξυπνα, Σωστά, Υγιεινά!


Γνωρίζατε ότι η αυξημένη πρόσληψη «καθαρού νερού» ενισχύει την πέψη, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, την ενυδάτωση του δέρματος, την αποτοξίνωση και σχεδόν κάθε πτυχή της βελτίωσης της υγείας σας;

Πολλές ασθένειες μπορούν να μετριασθούν με καθαρό υγιεινό νερό. Πονοκέφαλοι, πόνοι στην πλάτη, υπέρταση, αρθρίτιδα, πόνοι, άσθμα, πρωινή αδιαθεσία και ναι, ακόμη και ο λεγόμενος επακόλουθος πονοκέφαλος μέθης (ή αλλιώς “hangover”) μπορεί να βοηθηθεί από την αυξημένη πρόσληψη καθαρού νερού.

Απίστευτο! Μόνο μια μικρή αλλαγή στο νέο οργανικό τρόπο ζωής σας μπορεί να επιφέρει τόσα πολλά υγιεινά πλεονεκτήματα. Αλλά, είναι σίγουρο ότι ήδη γνωρίζετε τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία! Αυτό όμως που όμως σας προβληματίζει είναι τι θα επιλέξετε από τα διαφορετικά είδη νερού που διατίθενται μέχρι σήμερα: νερό δικτύου όπως μας το παρέχει το κράτος, φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο;

Στο εμπόριο οι κατασκευαστές των προϊόντων μπορεί να κάνουν κάτι που να φαίνεται ως όφελος για εσάς. Είτε είναι συνταγογράφηση φαρμάκων, είτε φαγητά ταχείας εστίασης (“fast food”) είτε οτιδήποτε άλλο…

Παρόλα αυτά, δεν μαθαίνουμε πάντοτε για το τι περιέχεται σε αυτά σε πλήρη ανάλυση και λεπτομέρεια όπως γίνεται για το πρώτο αγαθό της φύσης, το νερό. Πρόσφατο παράδειγμα τα συχνά δημοσιεύματα για την ακαταλληλότητα του νερού στο Στεφανοβίκειο. Στη χώρα μας, το κράτος μέσω των Υπηρεσιών του ελέγχει κατά το δυνατό τις εταιρίες εμφιάλωσης και οι εταιρίες ύδρευσης την ποιότητα του νερού δικτύου (το τι προβλέπεται από τους νόμους και πόσο συχνά γίνονται οι έλεγχοι είναι κάτι που θα αναπτυχθεί μελλοντικά).

Ας συγκρίνουμε λοιπόν νερό δικτύου με εμφιαλωμένο νερό:


Νερό δικτύου

Πλεονεκτήματα: Η τιμή και η διαθεσιμότητα

Μειονέκτημα: Τα επίπεδα προσμείξεων από το δίκτυο σωληνώσεων, ή το σύστημα παράδοσης, ή του ίδιου του νερού. Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να υφίσταται σε επίπεδο πόλης ή νομού. Αν το βακτηριακό περιεχόμενο δεν είναι κάτω από τα επίπεδα ελέγχου, τότε η παρατεταμένη συγκέντρωση αυτών των στοιχείων δημιουργεί καταστροφή του ήπατος και των νεφρών. Επίσης, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος της ασθένειας των πνευμόνων και της νόσου του παγκρέατος.

Στη χώρα μας, το χλώριο προστίθεται στο νερό ως απολυμαντικό. Αυτό είναι πλεονέκτημα και μειονέκτημα ταυτόχρονα. Πλεονέκτημα επειδή σκοτώνει τους άγνωστους μικροοργανισμούς. Μειονέκτημα αν αναρωτηθείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας αν πίνετε πόσιμο χλωριωμένο νερό!



Εμφιαλωμένο νερό

Πλεονεκτήματα: Αμελητέες τιμές χαλκού, μολύβδου και άλλων μολυσματικών ουσιών μετάλλων, δεδομένου ότι δεν τρέχει μέσα από ένα γενικό σύστημα υδραυλικών εγκαταστάσεων.

Μειονεκτήματα: Η τιμή, η οποία περιλαμβάνει την εμφιάλωση, τη συσκευασία, την αποστολή, την εμπορία, τη λιανική πώληση, άλλα έξοδα, και τα κέρδη από το ίδιο το μπουκάλι. Το τελευταίο από μόνο του δεν θα ήταν πρόβλημα εφόσον οι εμφιαλωτές χρησιμοποιούσαν ποτήρι, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Το νερό είναι συνήθως συσκευασμένο σε πολυαιθυλένιο terephthalate (PET). Παρόλο που είθισται να ανακυκλώνονται τα πλαστικά μπουκάλια και να χρησιμοποιούνται σε άλλους κλάδους προϊόντων (όπως ίνες ταπητών), στην πραγματικότητα μόνο το 23% ανακυκλώνεται παγκοσμίως…

Επιλέξτε λοιπόν – μετά από καλή έρευνα – ένα σωστό σύστημα φιλτραρισμένου νερού που είναι η καλύτερη από τις δύο επιλογές και σας δίνει την τιμή και τη διαθεσιμότητα ως πλεονέκτημα! Και μην ξεχνάτε: Ουσιαστικά το νερό σας παράγεται λίγο πριν το καταναλώσετε!


Ηλίας Παπαποστόλου MSc
http://technologianerou.blogspot.com

8-5-2011: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ αρ. φύλλου 1650 σελ. 28

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου