Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ερωτήματα καταναλωτών (1)

Κύριε Παπαποστόλου καλησπέρα.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για να βρω λύση σε κάποιο πρόβλημα που έχω με το σύστημα R.O που εγκατέστησα στο σπίτι μου βρήκα το blog σας. Με την ελπίδα ότι θα μπορούσατε να με βοηθήσετε πήρα το θάρρος να σας στείλω αυτό το μήνυμα.
εγκατέστησα ένα σύστημα R.O 6 σταδίων με UV sterilizer πριν δυο περίπου μήνες και πρόσφατα έκανα μια χημική και μια μικροβιολογική ανάλυση του νερού. Η χημική ανάλυση ήταν εντάξει αλλά η μικροβιολογική έδειξε ότι υπάρχουν βακτηρίδια (E.COLI).
Το νερό που φεύγει σαν άχρηστο από το σύστημα R.O. φεύγει από την αποχέτευση της βρύσης της κουζίνας. Στην ίδια αποχέτευση είναι συνδεδεμένη και η αποχέτευση του πλυντηρίου πιάτων. Eχει αυτό κάποια σημασία για την ανεύρεση των βακτηριδίων μέσα στο νερό που βγάζει το σύστημα R.O; Αν ναι τότε υπάρχει τρόπος να το ενώσω στη συγκεκριμένη αποχέτευση χωρίς να υπάρχει επιμόλυνση; Επίσης θα ήθελα αν μπορείτε να μου πείτε αν μπορώ και με ποιο τρόπο να καθαρίσω το σύστημα R.O. από τα βακτηρίδια.

Φιλικά
Παύλος Παπαγεωργίου
Λεμεσός
Κύπρος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αγαπητέ κύριε Παπαγεωργίου,

Καταρχάς το σύστημα επεξεργασίας νερού RO που έχετε προμηθευτεί είναι η καλύτερη μέθοδος παραγωγής πόσιμου νερού και γι' αυτό το καθαρό νερό σας αποθηκεύεται σε δεξαμενή. Λογικά εάν διαθέτετε σύστημα κάτω από τον πάγκο της κουζίνας σας έχετε μία δεξαμενή (συνήθως 8-12 λίτρα) στην οποία το νερό είναι υπό πίεση οπότε δεν τίθεται περίπτωση να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί και βακτηρίδια. Εκεί λοιπόν αποθηκεύεται το ήδη επεξεργασμένο νερό από τα προηγούμενα στάδια φιλτραρίσματος (διήθηση, αποχλωρίωση, αντίστροφη όσμωση, υπερδιήθηση ή λάμπα UV).
Υπάρχει μία περίπτωση, αν και δεν συνηθίζεται (λόγω της πίεσης του νερού που προανέφερα) εάν το νερό στην δεξαμενή μείνει για πολύ καιρό και δεν χρησιμοποιηθεί / ανακυκλωθεί με νέο παραγόμενο νερό, να δημιουργηθούν μικροοργανισμοί (πολύ σπάνιο να γίνει). Τότε βάζουμε την λάμπα UV μετά την δεξαμενή (πριν την έξοδο του νερού στο βρυσάκι) γιατί ο ρόλος της είναι η αποστείρωση πριν την κατανάλωση.
Όμως σε household appliances όπως στην περίπτωσή σας θεωρώ απίθανο να δημιουργούνται μικροοργανισμοί κατά την επεξεργασία του νερού σας δεδομένου ότι ο κατασκευαστής του προϊόντος σας θα έχει προβλέψει την σωστή συνδεσμολογία (είτε λάμπα UV πριν την δεξαμενή -ως τελικό στάδιο επεξεργασίας- είτε μετά).
Πιο πιθανά σενάρια για την ανάπτυξη Ε.Coli θεωρώ ότι είναι τα ακόλουθα:
1. Να έχει καεί η λάμπα UV (και σε περίπτωση που έχουν αναπτυχθεί μικροοργανισμοί να φαίνονται στην μικροβιολογική ανάλυση) οπότε την αντικαθιστάτε
ή

2. Να μην έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες για το δείγμα για τον μικροβιολογικό έλεγχο. Για τον μικροβιολογικό έλεγχο συνήθως τα εργαστήρια μας δίνουν αποστειρωμένα γυάλινα σφραγισμένα μπουκάλια και το δείγμα που τους δίνουμε πρέπει να το δώσουμε για μικροβιολογική ανάλυση εντός 24 ωρών από τη λήψη του. Πιο πολλές πληροφδρίες για το πώς θα πάρετε σωστό δείγμα για μικροβιολογική ανάλυση θα σας δώσει το πιστοποιημένο εργαστήριο.
Όσο για τα θέματα αποχέτευσης - πλυντηρίου πιάτων κλπ που αναπτύξατε δεν τίθεται κανένα θέμα. Ούτως η άλλως το νερό που απορρίπτεται είναι μη πόσιμο.
Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία σας και εύχομαι να σας βοήθησα.

Φιλικά
Ηλίας Παπαποστόλου MSc

Αγαπητέ κύριε Παπαποστόλου,
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την γρήγορη και κατατοπιστική απάντηση σας. Θα αλλάξω την λάμπα UV και την μεμβράνη RO και τα φίλτρα και θα επαναλάβω την μικροβιολογική ανάλυση.
Ενδείκνυται μέσα στα κάνιστρα που περιέχονται τα φίλτρα, η μεμβράνη και η λάμπα UV αφού τα αφαιρέσω να βάλω νερό με ταμπλέτες χλωρίου για να τα αποστειρώσω και μετά να τοποθετήσω καινούργια;

Φιλικά
Παύλος Παπαγεωργίου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αγαπητέ κύριε Παπαγεωργίου,

Καταρχάς έχετε καινούρια συσκευή και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αντικαταστήσετε όλο το σετ των ανταλλακτικών. Μόνο την UV εφόσον έχει καεί. Εκτός και αν δεν κάνει επαφή, οπότε φροντίστε να κάνει επαφή.
Όσον αφορά την μεμβράνη RO (που είναι και το πιο ακριβό ανταλλακτικό) ελέγξτε πρώτα την αγωγιμότητα του νερού που παράγεται (πρέπει να είναι από 50-70 ppm). Λογικά η χημική σας ανάλυση σας έχει ήδη δώσει τιμή για την αγωγιμότητα. Αν η αγωγιμότητα είναι σε αυτά περίπου τα όρια τότε κάνει σωστά τη δουλειά της. Δεν την αλλάζετε.
Αν η αγωγιμότητα δεν είναι σε αυτά τα όρια τότε σημαίνει ότι η μεμβράνη RO που είχε μέσα ο κατασκευαστής ήταν προβληματική οπότε την αλλάζετε. Σημειωτέον ότι αυτές οι μεμβράνες είναι για περίπου 50 GPD (50 gallons per day) και αντέχουν 3 χρόνια. Για κανένα λόγο δεν θα την ξαναπληρώσετε! Θα ζητήσετε δωρεάν ανταλλακτικό.
Δεν ενδείκνυται να κάνετε τίποτα απολύτως με ταμπλέτες χλωρίου κλπ.
Επίσης:
Η μεμβράνη αντίστροφης όσμωσης στις οδηγίες χρήσεις γράφει:
"This reverse osmosis element contains a preservative solution to prevent microbiological growth and freezing which, if ingested, may cause irritation of tha gastrointestinal tract, colic, diarrhea, or other similar symptoms. Therefore discard all the product water for at least one hour of operation before drinking or use in food preparations".

Η δεξαμενή θέλει περίπου μισή ώρα με τρία τέταρτα να γεμίσει με το παραγόμενο, καθαρό νερό. Την αδειάζετε 2 φορές και μετά χρησιμοποιείτε το νερό για πόση στο 3ο γέμισμα.
Σας έστειλα αυτό το μήνυμα μήπως δεν τηρήσατε αυτή τη διαδικασία και πήρατε δείγμα νερού αμέσως μετά την εγκατάσταση του συστήματος. Αυτή η διαδικασία να ξέρετε ότι πρέπει να γίνεται πάντα όταν αλλάζετε την μεμβράνη αντίστροφης όσμωσης. Αν και όπως μου είπατε χρησιμοποιείτε το σύστημα 2 μήνες.
Όπως και να έχει, ήθελα να εξαντλήσω όλες τις πιθανότητες.

Φιλικά
Ηλίας Παπαποστόλου MSc


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου