Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΦΙΛΤΡΟ ΑΠΟ-ΧΛΩΡΙΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ;

Το χλώριο έχει χρησιμοποιηθεί στις διαδικασίες απολύμανσης του νερού μας πάνω από έναν αιώνα τώρα. Είναι ευρέως γνωστό ότι το χλώριο είναι ένα απολυμαντικό και ως εκ τούτου, προστίθεται στο νερό. Ωστόσο, το χλώριο μπορεί να δημιουργήσει από μόνο του προβλήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το χλώριο μόλις προστίθεται στο νερό, πρέπει κιόλας να απομακρύνεται από αυτό πριν την κατανάλωση. Εδώ θα εξετάσουμε γιατί προστίθεται στο νερό και στη συνέχεια γιατί πρέπει να αφαιρεθεί με τη χρήση φίλτρου.

Γιατί το χλώριο προστίθεται στο πόσιμο νερό;

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, το χλώριο έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται λόγω μικροοργανισμών. Επίσης, προστίθεται στο νερό προκειμένου να αποφευχθεί η εκδήλωση μολυσματικών νόσων, όπως η διάρροια, που θα περνούσαν μέσα από το νερό. Ακόμα και σήμερα, ο ρόλος του χλωρίου στον τομέα του καθαρισμού των υδάτων παραμένει ο ίδιος. Προστίθεται για την απολύμανση του νερού, έτσι ώστε να είναι καθαρότερο για κατανάλωση. Η διαδικασία αυτή καλείται ως χλωρίωση του νερού.

Γιατί το χλώριο θεωρείται επιβλαβές σε πόσιμο νερό;

Παρά το γεγονός ότι το χλώριο επιτελεί ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην απολύμανση του νερού, είναι επίσης σημαντικό να μην αφήνει ίχνη «πίσω του». Τα ίχνη αυτά είναι εύκολα διακριτά από την έντονη γεύση που δίνουν στο νερό. Η οσμή του χλωρίου στο νερό μπορεί να είναι αρκετά ισχυρή. Αυτό, σε συνδυασμό με τη γεύση μπορεί να καταστήσει το νερό ακατάλληλο για πόση.

Αλλά οι κίνδυνοι του χλωρίου στο νερό δεν περιορίζονται μόνο στην οσμή και τη γεύση του. Το χλώριο μπορεί να είναι τοξικό σε υψηλά επίπεδα. Χημικά, η ουσία αυτή έχει ταξινομηθεί ως δηλητήριο. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το χλώριο μπορεί να αντιδράσει με άλλες χημικές ουσίες που υπάρχουν στο νερό και να προκαλέσει τριαλογονομεθάνια, μια κατηγορία ενώσεων που περιλαμβάνουν χλωροφόρμιο και βρωμοφόρμιο. Η παρατεταμένη έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να είναι καρκινογόνος. Οι γυναίκες που πίνουν χλωριωμένο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν μεγαλύτερη τάση να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

Ελεύθερες ρίζες και η ζημιά που μπορούν να κάνουν στο ανθρώπινο σώμα

Η ιατρική επιστήμη ανησυχεί όλο και περισσότερο για το ρόλο που παίζουν οι ελεύθερες ρίζες στην επιδείνωση της υγείας του ανθρώπου. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης της διαδικασίας γήρανσης και της πρόκλησης διαφόρων προβλημάτων υγείας. Η κατάσταση της αθηροσκλήρωσης τώρα συνδέεται άμεσα με την παρουσία του χλωρίου στα τρόφιμα και νερό.

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους καθίσταται αναγκαία η χρήση ενός φίλτρου. Δεδομένου ότι το χλώριο προστίθεται στο νερό από την αρχή, αλλά δεν αφαιρείται από αυτό, είναι δική μας ευθύνη για να καθαρίσουμε το χλώριο από το νερό στο επίπεδο του δικού μας νοικοκυριού. Ένα φίλτρο απο-χλωρίωσης όχι μόνο αφαιρεί το χλώριο, αλλά και τα τριαλογονομεθάνια που θα σχηματίσει. Το αποτέλεσμα είναι άοσμο νερό, το οποίο είναι επίσης βιολογικά και χημικά καθαρό.


Ηλίας Παπαποστόλου MSc
6947-677636
elias@pmsgroup.gr
http://technologianerou.blogspot.com

6-7-2011: http://www.volospress.gr/?p=3743

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου