Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ

Πίνοντας άφθονο καλό, καθαρό νερό είναι σημαντικό για να διατηρήσετε ένα υγιές σώμα. Διαβάστε τις κάτωθι συμβουλές των ερευνητών της περιβαλλοντικής ομάδας εργασίας (ΠΟΕ) στις ΗΠΑ για να μάθετε πώς θα μείνετε ενυδατωμένοι, ενώ θα περιορίσετε και την έκθεσή σας στους κοινούς ρύπους του πόσιμου νερού.

Εμφιαλωμένο Νερό: Αντ’ αυτού πιείτε φιλτραρισμένο νερό βρύσης.

Μπορεί να διαβάζετε την ετικέτα της φιάλης, αλλά πάλι δεν θα γνωρίζετε εάν το νερό είναι καθαρό και φυσικό ή απλά επεξεργασμένο, μολυσμένο, συσκευασμένο του δικτύου. Η ΠΟΕ έχει εντοπίσει 38 ρυπαντές σε 10 δημοφιλείς μάρκες.

Νερό Βρύσης: Μάθετε τι περιέχει.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες ύδρευσης δημοσιεύουν όλες τις χημικές αναλύσεις τους που αφορούν την ποιότητα του πόσιμου νερού. Οι εταιρίες εμφιαλωμένου νερού δεν το συνηθίζουν. Διαβάστε την ετήσια έκθεση ποιότητας του νερού (της ΔΕΥΑΜΒ, ΕΥΔΑΠ κλπ).
Έχετε νερό από πηγάδι – γεώτρηση; Στείλτε το για χημική ανάλυση σε πιστοποιημένο χημικό εργαστήριο.

Φιλτραρισμένο νερό: Πιείτε το, μαγειρέψτε με αυτό.


• Επιλέξτε ένα πιστοποιημένο σύστημα καθαρισμού νερού – φίλτρο που έχει πιστοποιηθεί ότι απομακρύνει τους ρύπους που βρίσκονται στο νερό σας (http://technologianerou.blogspot.com/2011/06/blog-post.html). Η αποτελεσματικότητα ποικίλλει - διαβάσετε τα ψιλά γράμματα.
• Ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα (ενσωματωμένο σε κανάτα ή εγκατεστημένο στην τελική χρήση στη βρύση) είναι προσιτό στην τιμή και μειώνει πολλούς κοινούς μολυσματικούς παράγοντες, όπως ο αμίαντος, η λάσπη και τα υποπροϊόντα της διαδικασίας απολύμανσης τα οποία χρησιμοποιούνται από τις Αρχές (όπως χλώριο).
• Εγκαταστήστε ένα φίλτρο αντίστροφης όσμωσης, αν μπορείτε να διαθέσετε παραπάνω χρήματα, για την απομάκρυνση υπολοίπων προσμείξεων τις οποίες τα φίλτρα ενεργού άνθρακα δεν μπορούν να εξαλείψουν όπως το αρσενικό, το χρώμιο, κλπ.

Φίλτρα: Αλλάξτε τα.


Αλλάξτε τα φίλτρα νερού σας εγκαίρως. Τα παλιά φίλτρα δεν είναι ασφαλή – κρατούν βακτήρια και αφήνουν πίσω ρύπους μέσα στο νερό.

Στον δρόμο: Κρατήστε το καθαρό σας νερό σε ασφαλή μπουκάλια.

Από τα σκληρά πλαστικά μπουκάλια (όπως # 7 πλαστικό - http://agiosnikolaoshalkidikis.blogspot.com/2011/10/sos.html) μπορούν να περάσουν βλαβερές χημικές πλαστικό που ονομάζονται δισφαινόλη Α (BPA) http://www.cosmo.gr/body-and-mind/Soma/Ygeia/poso-epikindynh-einai-h-disfainolh-a.1282468.html σε νερό. Μεταφέρετε το νερό σας σε ανοξείδωτα μπουκάλια ή άλλα χωρίς BPA. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν μπουκάλια από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό χωρίς BPA, φθαλικές ενώσεις και PVC. Μην επαναχρησιμοποιείτε μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού. Το πλαστικό μπορεί να κατακρατήσει βακτήρια και να απελευθερώσει χημικές ουσίες.

Ενώ είστε έγκυος: Μείνετε ενυδατωμένη με πόσιμο νερό.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες να πίνουν άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακολουθήστε όλες τις συμβουλές
παραπάνω, και λάβετε τις συμβουλές του γιατρού σας για το πόσο να πίνετε.

Βρέφη: Χρήση ασφαλούς νερού ως συνταγή.


Χρησιμοποιήστε φιλτραρισμένο νερό βρύσης για το μωρό σας. Εάν το νερό σας δεν περιέχει φθόριο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα. Εάν έχει, χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο αντίστροφης όσμωσης που να αφαιρέσει το φθόριο, επειδή το φθοριωμένο νερό μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη των δοντιών του βρέφους. Εάν επιλέξετε εμφιαλωμένο νερό για το βρέφος σας, βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει φθόριο.

Αναπνεύστε καλύτερα: Χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο νερού στην κεντρική παροχή για όλο το σπίτι.

Για επιπλέον προστασία, στο σύνολό του σπιτιού το φίλτρο ενεργού άνθρακα θα απομακρύνει ρύπους από τους ατμούς και εισπνέονται από την οικογένειά σας, ενώ κάνετε ντους ή πλένετε τα πιάτα. Η αποτελεσματικότητα ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό οπότε απευθυνθείτε στους ειδικούς για λεπτομέρειες.

Ηλίας Παπαποστόλου MSc
http://technologianerou.blogspot.com
elias@pmsgroup.gr

12-12-2011: http://www.mycitynet.gr/web/article.php?id=6566&cat=2000&subcat=2004&subsubcat=

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου